‘Het voelt als een thuiswedstrijd’

Talitha Isik is sinds 1 mei de nieuwe accountmanager van het Rijssen-Holtens Nieuwsblad. In dit artikel stelt zij zich graag even voor aan de lezers en ondernemers. “Ik ben 23 jaar en woon met veel plezier in Rijssen. Vorig jaar heb ik mijn diploma commerciële economie behaald. Vanaf februari ben ik aan slag gegaan in een groot deel van West-Twente, waarvan mijn meeste relaties zich in Rijssen, Holten, Nijverdal en Hellendoorn bevinden. Ik heb mijn hele leven al in Rijssen gewoond, dus ik ken de steden en dorpen in de omgeving als mijn broekzak. Het geeft me een lekker gevoel om hier aan het werk te zijn. Het voelt als een thuiswedstrijd!

‘Spandoeken zitten nog steeds in doos’

DIJKERHOEK – De voorbereidingen voor het Dijkerhoeksfeest waren al bijna klaar: het muziekprogramma was bekend en het pr-materiaal was binnen. Maar nu liggen de spandoeken en posters in een ongeopende doos in de schuur van Chantal Bannink, voorzitter van de feestcommissie Dijkerhoek. Want het Dijkerhoeksfeest, dat gepland stond op 26, 27 en 28 juni, kan door het coronavirus niet doorgaan. “Het is een teleurstelling en ontzettend balen, maar de gezien de situatie kan het niet anders, daar zijn we heel realistisch in.”

‘Als het kwartje valt, gaat het echt leven’

Ongeveer de helft van de in totaal 300 leerlingen van balletstudio Jennifer Willems uit Enter staan in juni op de planken met het Zwanenmeer. “De meeste balletscholen kiezen hier niet voor, tenzij het klassieke balletscholen zijn”, vertelt Jennifer Willems. “Het werkt leuk in de lessen: ik kan wat uitleggen over het ontstaan van het stuk en over de choreograaf. Daarnaast zit er een beetje toneelspel in, dus leerlingen moeten zich inleven. Dat maakt het leuk en begrijpelijker doordat je het concreet maakt. Bij de uitleg waarom iets zo moet valt dan het kwartje. Het gaat dan echt leven.”

‘Belangrijk om jeugd erbij te betrekken’

Binnen een jaar na de oprichting van de Stichting Stolpersteine Rijssen worden de eerste struikelstenen gelegd. Aan de Elsenenerstraat 72 komen negen Stolpersteine te liggen, ter nagedachtenis aan de families De Lange en Spanjar die op dit adres woonden. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en in Sobibor en Auschwitz om het leven zijn gebracht. “Dat was ook ons eerste doel: we willen de eerste stenen leggen in het jaar dat Nederland 75 jaar is bevrijd”, vertelt voorzitter Arnold te Wierik.

‘Vrijheid zit ook in kleine dingen’

Stilstaan bij het feit dat we in vrijheid leven. Dat is het doel van de nieuwe expositie over 75 jaar bevrijding die 6 maart is geopend bij het Rijssens Museum. Leerlingen van Reggesteyn, Fruytier en Pius X College hebben de kunstwerken gemaakt. “Het is belangrijk om de thema’s bevrijding en vrijheid onder de aandacht te brengen bij leerlingen”, vertelt docent Seline Stokkelaar van het Pius X College. “Voor hen zijn bevrijding en vrijheid lastige onderwerpen, meestal denken zij meteen aan tanks, oorlog en het bevrijdingsfeest. Maar natuurlijk is het veel meer dan dat.”

‘Opbouwen vertrouwensband belangrijk’

RIJSSEN – Veel meer ruimte, een wachtkamer en straks een eigen ingang: verloskundigenpraktijk In Spe Rijssen heeft een metamorfose ondergaan. “De verbouwing was eigenlijk een idee van Fysio Koninginneweg”, vertelt verloskundige Myriam Wolters. “Voor ons gevoel kwam dit nog iets te vroeg, maar achteraf gezien was het een heel goed moment. Drie jaar geleden zijn we met een kleine praktijk begonnen en dat was prima. Maar de praktijk is gegroeid, dus we hadden ook wel behoefte aan een grotere ruimte.”