‘Repeteren is ook een sociaal gebeuren’

WIERDEN / ENTER – “Ons streven is om na de vakantie weer te beginnen met repetities, als dat kan”, vertelt Gery Schipper, PR-man van de Enterse Lee-Sanghers. “De helft van onze leden is 70+ en zij behoren tot het gezelschap dat kwetsbaar is. Op dit moment is iedereen gezond, maar ze zijn nog steeds van mening dat we niet direct weer moeten gaan zingen. Daar hebben we respect voor.” Bestuurslid Henk Bergink: “Er zijn wel mogelijkheden met de richtlijnen vanuit het RIVM en het Koor Netwerk. Maar onze leden zeggen dat het ook draait om samen koffie drinken. Het zingen kan nu wel, maar daarna moet iedereen meteen weg. Dat vinden onze Lee-Sanghers niet zo plezierig, want het is ook een sociaal gebeuren.”

‘Varen met de riemen die we hebben’

ENTER – “Normaal gesproken hebben we in juli en augustus vaste vaarten met de Enterse Zomp, waarbij mensen elk uur kunnen opstappen”, zegt voorzitter Gerrit Velten van de Stichting Enterse Zomp. “Dat kan nu niet, mensen moeten zich van tevoren aanmelden via de website. Dit kan tot twee dagen voor de afspraak. Nieuw is dat we nu zes dagen in de week varen. Onze vaste kosten moeten er wel uit kunnen, anders boeren we achteruit.”

‘Aan creativiteit ontbreekt het zeker niet’

WIERDEN – In de cultuursector vallen rake klappen door de coronacrisis. Het was lange tijd niet mogelijk voor evenementen door te laten gaan, die hier in Wierden vaak georganiseerd worden door lokale organisaties of verenigingen. Voor de Culturele Raad Wierden betekende dat er een streep ging door alle activiteiten. “Het is logisch dat alles op slot ging”, vertelt voorzitter Theo de Putter. “Maar tijdens de lockdown ben je toch constant aan het denken: wat kan weer als het versoepeld wordt?”

‘Enthousiasme spat er vanaf’

WIERDEN – Harmonie Sint Jan is op 13 juni weer begonnen met samen spelen, hoewel dit nog niet met het hele orkest kan. “Toen we groen licht kregen van de Mariaschool zijn we gaan meten, want er moet in ieder geval twee meter afstand zijn tussen de muzikanten”, zegt voorzitter Erik te Wierik. “In deze ruimte kunnen 28 mensen terecht, maar het orkest bestaat uit 60 muzikanten. Dus we hebben een scheiding gemaakt tussen koper en hout. Het is nu nog beperkt, maar de leden waren meteen enthousiast. Dit is nog niet helemaal zoals we het willen, maar het is een begin.”

‘Samen maken we de vereniging’

Een livestream via YouTube, bingokaarten, leuke prijsjes en natuurlijk deelnemers: dat zijn de ingrediënten van een gezellige online avond die korfbalvereniging Blauw-Zwart onlangs heeft gehouden. “De online bingo was eigenlijk een spontaan idee”, vertelt Art Geerling, één van de initiatiefnemers. Samen met Lieke Dam Wichers, Sem Tempert en Daan Hendriks is dit op touw gezet. “Alles was afgeblazen: voor de jeugd konden de activiteiten niet doorgaan en de trainingen vielen weg. Daarom wilden we iets leuks organiseren wat in deze tijd wel kan.”

Koor Amazing kijkt over grenzen heen

HOLTEN – Popkoor Amazing uit Holten timmert al ruim 25 jaar aan de muzikale weg in binnen- én buitenland. Momenteel telt het gemengde koor 45 leden, waarvan zeven mannen. “Onlangs hebben we drie zangers verwelkomd. Dat vinden we heel leuk, want mannen zijn zeldzaam bij gemengde koren”, vertelt bestuurslid Anneke Boon. “Als koor willen we graag verder, maar daarvoor hebben we meer mannen nodig”, vult bestuurslid Jacques Heijnders aan. “Nog eens drie erbij zou al geweldig zijn.”

‘We zijn een hecht en enthousiast team’

RIJSSEN – Team meisjes C1 van RIVO Rijssen, bestaande uit meiden van 13/14 jaar, is tijdens de sportverkiezing uitgeroepen tot sportploeg van 2019. “Wij zijn een hecht team”, vertelt speelster Kim Borkent. “Buiten volleybal gaan we ook heel goed met elkaar om. Hierdoor winnen wij veel prijzen, omdat we enthousiast blijven. En als het even wat minder gaat of er iets fout gaat, kunnen we dat gewoon tegen elkaar zeggen.”

Iedereen is belangrijk bij WVC Volley

WIERDEN – Een heuglijk feit voor WVC Volley: de vereniging viert dit jaar het 60-jarig bestaan. Dat laten zij niet ongemerkt voorbijgaan. “De festiviteiten beginnen officieel in juni 2020 en duren tot 2021, dus het hele volleybalseizoen”, vertelt Kira Schorn van de activiteitencommissie. De belangrijkste troef van de vereniging is de betrokkenheid bij elkaar. “Het draait om samen dingen doen”, vertelt voorzitter Arjan Wassink. “We hechten veel waarde aan de sfeer in een team. Het verloop is dan ook heel klein.”