‘Groenten van eigen land zijn heerlijk’

WIERDEN – Peulen, doperwten, spinazie, verschillende soorten sla, wortels, bieten, uien, courgette, komkommers, aardappels, zoete aardappels, andijvie en snijbieten. Dit verbouwen Erna Stege en dochter Lotte in hun grote moestuin in Wierden. “Alle groenten van eigen land zijn heerlijk. Maar peulen, dopererwten, spinazie en sla vind ik toch wel het lekkerste. Verder hebben we druivenstruiken, bramen- en frambozenstruiken, vlinderstruiken, kruisbessen- en rodebessenstruiken. Maar ook een grote maggiplant en verschillende munt en citroenmelisse, heerlijk voor de thee. Daarnaast hebben we een grote perk met bloemen, dat zorgt weer voor vele bijen, hommels en vlinders.”

Keitoffe hobby: ‘Word ik zelf ook blij van’

WIERDEN – Steeds meer mensen beschilderen stenen en laten deze dan ergens zwerven. Monique Hietbrink heeft deze bezigheid eind vorig jaar ontdekt. “Toen vond ik een beschilderde steen in het ZGT, waar ik werk. Het was een vervelende dienst geweest, dus het kwam op een goed moment. Op de steen, die achteraf van collega Marjon bleek te zijn, stond een engel. Achterop stond een tekst: ‘Neem mij mee of laat mij zwerven’. Ook werd er verwezen naar de Facebookpagina Kei Tof, dus ik heb netjes een foto gepost. Ik vond het idee zo leuk dat ik zelf ook ben begonnen. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn. Zo kan ik voor andere mensen hetzelfde leuke momentje creëren dat ik ook heb gehad.”

Het is lente: hoog tijd om te tuinieren!

WIERDEN – De lente is begonnen en bij veel mensen begint het te kriebelen: het is tijd om weer te gaan tuinieren. Maar wat is belangrijk om de tuin lenteklaar te maken? Hovenier Matijn van Gaalen, werkzaam bij Mecklenfeld, legt uit. “De lente is bij uitstek hét moment om te gaan snoeien. De vaste planten bijvoorbeeld die in herfst afsterven kun je nu afknippen. Daarnaast is het belangrijk om de tuin te bemesten met compost. Champost (champignonmest) is daarvoor ook goed: dit is afval van een champignonkwekerij en uitermate geschikt voor de tuin.”

‘Werk meer samen met boeren’

WIERDEN – Gerrit van der Kolk runt Van der Kolk Melkvee en is de derde generatie die op deze plek aan de Nijverdalsestraat het boerenbedrijf runt. “Het is echt doorgegeven van generatie op generatie, dat is ook één van de mooie dingen van boeren.” Gerrit heeft 95 koeien en 90 jongvee. “Elke boer denkt na over duurzaamheid. Zo heb ik nu al twee jaar zonnepanelen op de daken liggen, die samen goed zijn voor 80.000 kilowatt aan stroom. Daardoor is het bedrijf nu helemaal zelfvoorzienend.”

‘Geweldig om creatief bezig te zijn’

WIERDEN – Diny Ekkel houdt ervan om creatief bezig te zijn. Dat blijkt ook uit haar hobby’s: handwerken, breien, naaien en koken. “Maar ook bloemstukjes maken vind ik erg leuk. Het heeft altijd mijn interesse gehad. Toen ik ziek werd en mijn werk wegviel ben ik ook gaan schilderen. Je moet iets vinden dat je interesseert, anders ga je je vervelen. Momenteel besteed ik tien uur per week hieraan, in deze coronatijd is dat veel meer dan in het begin.”

‘Hoop dat veel mensen meedoen’

WIERDEN – Nu de vaccinaties zijn begonnen wil oud-huisarts Herman Stiggelbout aandacht vragen voor polio- en coronabestrijding in arme landen als India, Pakistan en Afghanistan. “Voor zowel polio als corona geldt dat vaccineren helpt. Daardoor is polio nu bijna de wereld uit. Toen werd begonnen met de bestrijding van polio waren er jaarlijks 350.000 gevallen, nu ligt dat tussen 150-200 gevallen per jaar. Dus dit is het laatste beetje, maar het moet wel gebeuren. Polio moet helemaal weg zijn, anders komt het weer terug.”

‘Mensen komen echt in beweging’

Met het project ‘Het mooiste kiekje’ wil Stichting De Welle wat vrolijkheid brengen in deze tijd van lockdown. “Mensen die vaker gaan wandelen of fietsen kunnen foto’s maken. Tegelijkertijd kunnen mensen die in verband met corona veelal thuisblijven genieten van de mooie plaatjes”, aldus Kitty ter Steege van de stichting. “Zo hopen we mensen wat vrolijkheid te bieden. Inmiddels zijn we toe aan het derde thema. Nog tot en met 28 februari staat beweging centraal.”