‘Als het kwartje valt, gaat het echt leven’

Ongeveer de helft van de in totaal 300 leerlingen van balletstudio Jennifer Willems uit Enter staan in juni op de planken met het Zwanenmeer. “De meeste balletscholen kiezen hier niet voor, tenzij het klassieke balletscholen zijn”, vertelt Jennifer Willems. “Het werkt leuk in de lessen: ik kan wat uitleggen over het ontstaan van het stuk en over de choreograaf. Daarnaast zit er een beetje toneelspel in, dus leerlingen moeten zich inleven. Dat maakt het leuk en begrijpelijker doordat je het concreet maakt. Bij de uitleg waarom iets zo moet valt dan het kwartje. Het gaat dan echt leven.”

‘Belangrijk om jeugd erbij te betrekken’

Binnen een jaar na de oprichting van de Stichting Stolpersteine Rijssen worden de eerste struikelstenen gelegd. Aan de Elsenenerstraat 72 komen negen Stolpersteine te liggen, ter nagedachtenis aan de families De Lange en Spanjar die op dit adres woonden. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en in Sobibor en Auschwitz om het leven zijn gebracht. “Dat was ook ons eerste doel: we willen de eerste stenen leggen in het jaar dat Nederland 75 jaar is bevrijd”, vertelt voorzitter Arnold te Wierik.

Verhaal van Hannelore maakt ook in Wierden veel indruk

WIERDEN – Een zwijgplicht van een half jaar of een dag in het kippenhok. Dat zijn enkele straffen die werden opgelegd bij de sekte Gemeente Gods, waar Hannelore van Otterloo van haar 3e tot haar 17e deel van uitmaakte. In een muisstille zaal met circa 130 aanwezigen op dinsdag 10 maart vertellen schrijver Frank Krake, Hannelore en Peter Withag dit indrukwekkende verhaal tijdens een lezing van de Culturele Raad Wierden en boek- en kantoorvakhandel Reterink.

‘Vrijheid zit ook in kleine dingen’

Stilstaan bij het feit dat we in vrijheid leven. Dat is het doel van de nieuwe expositie over 75 jaar bevrijding die 6 maart is geopend bij het Rijssens Museum. Leerlingen van Reggesteyn, Fruytier en Pius X College hebben de kunstwerken gemaakt. “Het is belangrijk om de thema’s bevrijding en vrijheid onder de aandacht te brengen bij leerlingen”, vertelt docent Seline Stokkelaar van het Pius X College. “Voor hen zijn bevrijding en vrijheid lastige onderwerpen, meestal denken zij meteen aan tanks, oorlog en het bevrijdingsfeest. Maar natuurlijk is het veel meer dan dat.”

‘Voor hen is dit een mega-stap’

– Stichting Kapande Namibië is dit jaar het goede doel van de Vastenactie van de gezamenlijke kerken. “We zoeken altijd een goed doel dat een link heeft met de gemeente Wierden”, vertelt Ingrid Eidhof van het Vastenactiecomité. “Dit heeft als voordeel dat het makkelijker is om te terug te koppelen: we kunnen vertellen hoe het gaat en hoe het geld wordt besteed. Dat maakt het concreet. Het is belangrijk dat mensen weten dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen.”