‘Ontzettend veel mensen willen helpen’

WIERDEN – Op de Facebookpagina Coronahulp WierdenDoet! van Stichting De Welle wordt volop hulp aangeboden. “Mijn collega Saskia Schreurs heeft dit eerst opgezet in Hellendoorn en vervolgens in Wierden”, vertelt Marijke Grutterink van Stichting De Welle. “Hiermee willen we het noaberschap, het er voor elkaar zijn en iets voor elkaar betekenen benadrukken. Zo kunnen we vraag en aanbod op één plek bij samenbrengen.”

‘Kinderen tijd en ruimte geven’

WIERDEN – “Het is een lastige tijd”, vertelt Liesbeth Fransen van Eigen Wijze Leren en Blije Baby Zorg. “Ik werk binnen die 1.5 meter, dus veel afspraken zijn geannuleerd. De afgelopen tijd heb ik nagedacht over aanpassingen zodat ik voldoende afstand kan houden en toch kan behandelen. Dit ga ik doen met een ledlamp die elektromagnetische energie fysiologisch behandeld op zenuwcelniveau. Ook geef ik ouders meer bewegingsbegeleiding, zodat zij dit zelf kunnen doen. De praktijk is er klaar voor om 28 april weer open te gaan, maar ik wacht het advies van de regering af, dat is op moment van schrijven nog niet bekend. Meer hierover komt op mijn Facebookpagina.”

‘Focus ligt nu op digitale dienstverlening’

De bibliotheekgebouwen in Wierden en Enter zijn dicht, maar de digitale dienstverlening draait inmiddels volop. “Sommige medewerkers werken thuis, dat doe ik zelf ook,” vertelt interim-directrice Henriette Gerrits. “We hebben sowieso een spreekuur waarvoor elke morgen medewerkers aanwezig zijn. Daarnaast zijn we bezig met het beantwoorden van mailtjes van klanten en telefoontjes beantwoorden. Ondertussen kijken we hoopvol naar het nieuwe seizoen.”

‘Omzien naar je naasten is belangrijk’

Het platform Enter helpt Enter is zondag 5 april gelanceerd en veel mensen hebben hun hulp al aangeboden. “Er zijn hartstikke veel aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen, dat is echt overweldigend”, vertelt coördinator Ria Heering. “Hele gezinnen willen graag iets doen, maar ook 75-jarigen die zich nog fit voelen hebben zich aangemeld om te helpen. Daarnaast hebben jongeren laten weten aan de slag te willen. Maar we hebben alleen nog geen hulpvragen.”

‘Buren een hart onder riem steken’

Leerlingen van de Widerode hebben afgelopen weken mooie kunstwerken gemaakt voor hun buren: de bewoners van seniorenwoningen. “Nadat bekend was gemaakt dat bejaardentehuizen en verzorgingshuizen op slot gingen kwamen er veel initiatieven”, vertelt lerares Femke Tinselboer. “Mijn gedachten gingen vrij snel uit naar onze buren in de seniorenwoningen. Met hen hebben we altijd goed contact en we staan altijd voor hen klaar, bijvoorbeeld met het ophalen van oud papier en het sneeuwvrij maken van de stoep. Daarnaast zijn zij altijd welkom bij musicals en de fancy fair. Daarom wilde ik kijken of we er nu ook op een bepaalde manier voor hen kunnen zijn.”

‘Kaartjes kunnen zorgen voor glimlach’

WIERDEN – Een vrolijk kaartje voor mensen die alleen zitten, dat is het doel van de actie die Judith Jannink heeft opgezet. “Mijn hart breekt als ik verhalen lees over ouderen en gehandicapten die alleen zitten. Doordat zij geen bezoek mogen ontvangen van bijvoorbeeld kleinkinderen wordt hun wereld heel klein. Zij zien bijna niemand meer, de zorgmedewerker komt nu ook maar heel even. Daar word ik heel verdrietig van.”