‘Gastvrijheid blijft een speerpunt’

WIERDEN – Ondanks de wijzigingen aan het inpandige restaurant gaat zalencentrum Het Anker gewoon op dezelfde manier door, voor zover dat kan in deze coronatijd. Gasten zijn weer van harte welkom. Door de twee grote zalen is Het Anker heel geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen en cursussen. “Daar is 1.5 meter afstand houden geen probleem, er is ruimte genoeg”, vertelt Nico Griffioen. “Zo komt Harmonie Sint Jan hier met het hele orkest spelen. Ook een EHBO-cursus met vijftien deelnemers kan hier gewoon. En als De Passie hier een hele klas tegelijk les wil geven is dat eveneens mogelijk.”

‘Enthousiasme spat er vanaf’

WIERDEN – Harmonie Sint Jan is op 13 juni weer begonnen met samen spelen, hoewel dit nog niet met het hele orkest kan. “Toen we groen licht kregen van de Mariaschool zijn we gaan meten, want er moet in ieder geval twee meter afstand zijn tussen de muzikanten”, zegt voorzitter Erik te Wierik. “In deze ruimte kunnen 28 mensen terecht, maar het orkest bestaat uit 60 muzikanten. Dus we hebben een scheiding gemaakt tussen koper en hout. Het is nu nog beperkt, maar de leden waren meteen enthousiast. Dit is nog niet helemaal zoals we het willen, maar het is een begin.”

‘Het was wel echt een vuurdoop’

Met zijn nieuwe restaurant Anno 1987 gooit Richard Nijkamp het over een andere boeg. In het voormalige atelier staat nu tapas op het menu. “Al die gerechtjes vind ik heel leuk. Ruim twee jaar hebben we Het Atelier gedraaid en mensen zijn wel eens bij mij geweest met de vraag of tapas niet een idee was. Dat onthoud je wel. En ik vind het zelf ook leuk om tapas te eten, want je kunt allerlei gerechten proeven.”

‘Reikhalzend naar uitgekeken’

“We hebben de leerlingen echt gemist”, vertelt directeur Pieter van Schilt van het Pius X College in Rijssen, waar ook Wierdense en Enterse scholieren naartoe gaan. Leerlingen onderling en leerkrachten moeten 1,5 meter afstand houden. Daarom zijn er diverse maatregelen genomen. “We gaan uit van het positieve, dus we hebben de kantine niet afgezet met rood lint en op de vloer zijn geen looproutes aangegeven. Aan de leerlingen leggen we uit dat ze bij binnenkomst meteen naar het lokaal moeten. De school is open, leerlingen zijn welkom.”