‘Iedereen heeft een eigen verhaal’

WIERDEN – Ceciel Sonneveld is in 2008 begonnen met haar eigen bedrijf als controller/projectleider in de zorg. In 2019 is ze gestart met haar praktijk van The 1:1 Diet. “Ik had meer behoefte aan intensief contact met mensen. En ik vind het leuk om hen te helpen. Mijn dochter en ik waren afgevallen met Cambridge-dieet (nu The 1:1 Diet, red.), na het volgen van vele diëten. Maar dit werkte: het was zonder honger en heel effectief. Daarnaast sprak de hele systematiek erachter mij aan. Er wordt gewerkt met een stappenplan, waarbij altijd een passende stap is te vinden bij de cliënt.”

‘Wagenmakerij moet authentiek blijven’

WIERDEN – “Ons doel is om het ambacht van wagenmaker levend te houden”, aldus Jan van der Kolk van wagenmakerij Langenhof, dat vanwege de coronacrisis en maatregelen is gesloten. “Het is erg jammer dat dit nu niet kan. Veel kleine musea zijn dicht, zoals Buisjan in Enter en het Weverhuisje in Almelo. Voor ons betekenen de maatregelen dat we eigenlijk maar één persoon tegelijk kunnen ontvangen, tenzij het een gezin of mensen uit hetzelfde huishouden betreft. Daarnaast is het zonde om hier looproutes aan te geven. En het werken met reserveringen in de zomervakantie is voor veel mensen een belemmering, ook voor ons. De maatregelen zijn voor ons net wat te veel. Maar we willen graag ons verhaal vertellen.”

‘Vol goede moed ga ik weer vooruit’

WIERDEN – Karin Hannink maakte in september 1994 van haar passie haar beroep en begon met modevakschool Karin. Al die tijd gaf ze cursussen in een leslokaal bij huis. Sinds half maart zijn er geen lessen door de coronacrisis. “Omdat het niet mogelijk is om hier voldoende afstand te houden, ben ik op zoek gegaan naar aanvankelijk een tijdelijke ruimte. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer zin ik kreeg in deze nieuwe uitdaging. Dus ik heb besloten om deze volgende stap te nemen en hiervan mijn vaste lesruimte te maken.”

‘Repeteren is ook een sociaal gebeuren’

WIERDEN / ENTER – “Ons streven is om na de vakantie weer te beginnen met repetities, als dat kan”, vertelt Gery Schipper, PR-man van de Enterse Lee-Sanghers. “De helft van onze leden is 70+ en zij behoren tot het gezelschap dat kwetsbaar is. Op dit moment is iedereen gezond, maar ze zijn nog steeds van mening dat we niet direct weer moeten gaan zingen. Daar hebben we respect voor.” Bestuurslid Henk Bergink: “Er zijn wel mogelijkheden met de richtlijnen vanuit het RIVM en het Koor Netwerk. Maar onze leden zeggen dat het ook draait om samen koffie drinken. Het zingen kan nu wel, maar daarna moet iedereen meteen weg. Dat vinden onze Lee-Sanghers niet zo plezierig, want het is ook een sociaal gebeuren.”

‘Varen met de riemen die we hebben’

ENTER – “Normaal gesproken hebben we in juli en augustus vaste vaarten met de Enterse Zomp, waarbij mensen elk uur kunnen opstappen”, zegt voorzitter Gerrit Velten van de Stichting Enterse Zomp. “Dat kan nu niet, mensen moeten zich van tevoren aanmelden via de website. Dit kan tot twee dagen voor de afspraak. Nieuw is dat we nu zes dagen in de week varen. Onze vaste kosten moeten er wel uit kunnen, anders boeren we achteruit.”

Feestelijke alternatieve lintjesregen in gemeente Wierden

WIERDEN / ENTER – Kees Kroon, Jan Jansen, Herma Mennegat en Dinant Knol hebben hun koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen tijdens de alternatieve lintjesregen. Kees Kroon is actief bij onder meer Stichting De Welle en de Historische Kring Wederden. Herma Mennegat zet zich in voor onder meer Het Reggedal, Roerganger en kunstproject Stolpersteine. Jan Jansen is vrijwilliger bij onder meer HSV ’t Zumpke en volkstuinvereniging ’t Leijerweerd. Dinant Knol kon op 30 januari vanwege ziekte niet bij de gezamenlijke uitreiking voor brandweerlieden zijn. Wegens omstandigheden wordt het lintje aan Teun Kok op een ander moment uitgereikt.

‘Aan creativiteit ontbreekt het zeker niet’

WIERDEN – In de cultuursector vallen rake klappen door de coronacrisis. Het was lange tijd niet mogelijk voor evenementen door te laten gaan, die hier in Wierden vaak georganiseerd worden door lokale organisaties of verenigingen. Voor de Culturele Raad Wierden betekende dat er een streep ging door alle activiteiten. “Het is logisch dat alles op slot ging”, vertelt voorzitter Theo de Putter. “Maar tijdens de lockdown ben je toch constant aan het denken: wat kan weer als het versoepeld wordt?”