‘Groenten van eigen land zijn heerlijk’

WIERDEN – Peulen, doperwten, spinazie, verschillende soorten sla, wortels, bieten, uien, courgette, komkommers, aardappels, zoete aardappels, andijvie en snijbieten. Dit verbouwen Erna Stege en dochter Lotte in hun grote moestuin in Wierden. “Alle groenten van eigen land zijn heerlijk. Maar peulen, dopererwten, spinazie en sla vind ik toch wel het lekkerste. Verder hebben we druivenstruiken, bramen- en frambozenstruiken, vlinderstruiken, kruisbessen- en rodebessenstruiken. Maar ook een grote maggiplant en verschillende munt en citroenmelisse, heerlijk voor de thee. Daarnaast hebben we een grote perk met bloemen, dat zorgt weer voor vele bijen, hommels en vlinders.”

Het is lente: hoog tijd om te tuinieren!

WIERDEN – De lente is begonnen en bij veel mensen begint het te kriebelen: het is tijd om weer te gaan tuinieren. Maar wat is belangrijk om de tuin lenteklaar te maken? Hovenier Matijn van Gaalen, werkzaam bij Mecklenfeld, legt uit. “De lente is bij uitstek hét moment om te gaan snoeien. De vaste planten bijvoorbeeld die in herfst afsterven kun je nu afknippen. Daarnaast is het belangrijk om de tuin te bemesten met compost. Champost (champignonmest) is daarvoor ook goed: dit is afval van een champignonkwekerij en uitermate geschikt voor de tuin.”

Keitoffe hobby: ‘Word ik zelf ook blij van’

WIERDEN – Steeds meer mensen beschilderen stenen en laten deze dan ergens zwerven. Monique Hietbrink heeft deze bezigheid eind vorig jaar ontdekt. “Toen vond ik een beschilderde steen in het ZGT, waar ik werk. Het was een vervelende dienst geweest, dus het kwam op een goed moment. Op de steen, die achteraf van collega Marjon bleek te zijn, stond een engel. Achterop stond een tekst: ‘Neem mij mee of laat mij zwerven’. Ook werd er verwezen naar de Facebookpagina Kei Tof, dus ik heb netjes een foto gepost. Ik vond het idee zo leuk dat ik zelf ook ben begonnen. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn. Zo kan ik voor andere mensen hetzelfde leuke momentje creëren dat ik ook heb gehad.”