Keitoffe hobby: ‘Word ik zelf ook blij van’

Monique Hietbrink met enkele beschilderde stenen die ze in de gemeente Wierden laat zwerven.

WIERDEN – Steeds meer mensen beschilderen stenen en laten deze dan ergens zwerven. Monique Hietbrink heeft deze bezigheid eind vorig jaar ontdekt. “Toen vond ik een beschilderde steen in het ZGT, waar ik werk. Het was een vervelende dienst geweest, dus het kwam op een goed moment. Op de steen, die achteraf van collega Marjon bleek te zijn, stond een engel. Achterop stond een tekst: ‘Neem mij mee of laat mij zwerven’. Ook werd er verwezen naar de Facebookpagina Kei Tof, dus ik heb netjes een foto gepost. Ik vond het idee zo leuk dat ik zelf ook ben begonnen. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn. Zo kan ik voor andere mensen hetzelfde leuke momentje creëren dat ik ook heb gehad.”

“Inmiddels heb ik denk een stuk of 50 stenen beschilderd en ergens laten zwerven. Soms gaan er bij een wandeling heel wat stenen mee. Mijn drie kinderen van 5, 7, 9 en mijn man maken er ook af en toe wat. Maar ook mijn schoonvader (72) is inmiddels fanatiek aan het stenen schilderen en verstoppen. Toevallig hebben we heel veel stenen in voortuin, daar haal ik ze vandaan. Ook in het bos komen we wel eens gladde stenen tegen en die nemen we dan mee.”

Belevenis
“Na het schilderen leggen we de stenen tijdens wandelingen bijvoorbeeld op een bankje, bij de Klimkuil of in andere speeltuintjes. Dus ik beschilder stenen voor zowel kinderen als volwassenen. Deze zwerfstenen maken het voor mijn zoons nog leuker om naar buiten te gaan. Ze zijn al buitenkinderen, maar hierdoor worden ze nog enthousiaster. Zij vinden het daardoor een nog grotere belevenis om naar het bos te gaan. En het leukste is om te zien dat steeds meer mensen mee gaan doen.”

Inspiratie
De inspiratie voor afbeeldingen op de stenen haalt Monique van internet. “Soms van Pinterest en soms van de Facebookpagina Kei Tof. En soms vragen mijn kinderen of ik iets kan schilderen. Hoe lang ik met één steen bezig ben, is afhankelijk van het onderwerp. Een bijtje of bloemetje met tekst is snel klaar. Maar bij afbeeldingen met meer lagen, zoals een theepot of huisje, kost dat een paar dagen. Dit moet natuurlijk tussendoor drogen voordat je verder kunt met de volgende laag. Tot slot moet de kei nog gelakt worden.”

“Soms zie ik via de Facebookpagina van Kei Tof dat mensen ‘mijn’ stenen hebben gevonden. Dat is heel leuk om terug te zien, maar geen must. Volgens mij wordt iedereen blij als ze zoiets vinden, dus dan ben ik al tevreden.”

Creatief
“Het mooiste is om creatief bezig te zijn. Een gewone, simpele steen verandert in een klein, vrolijk schilderijtje, daar word ik zelf ook blij van. Het wegleggen is misschien wel net zo leuk als het vinden. Nu de lente weer is begonnen gaan we meer wandelen en zullen er weer heel wat stenen gaan zwerven. Ik hoop dat dit nog meer mensen aansteekt, want het is gewoon heel leuk om te doen.”

“Een poosje geleden kreeg ik een berichtje van een oma: haar kleindochter had ergens een kei gevonden. Daar was ze heel blij mee en die ligt nu op haar slaapkamer. Mensen mogen zelf weten wat ze ermee doen: houden of weer verder laten zwerven, waar ze zichzelf goed bij voelen.”