Het is lente: hoog tijd om te tuinieren!

Hovenier Matijn van Gaalen uit Wierden geeft tips de tuin in de lente

WIERDEN – De lente is begonnen en bij veel mensen begint het te kriebelen: het is tijd om weer te gaan tuinieren. Maar wat is belangrijk om de tuin lenteklaar te maken? Hovenier Matijn van Gaalen, werkzaam bij Mecklenfeld, legt uit. “De lente is bij uitstek hét moment om te gaan snoeien. De vaste planten bijvoorbeeld die in herfst afsterven kun je nu afknippen. Daarnaast is het belangrijk om de tuin te bemesten met compost. Champost (champignonmest) is daarvoor ook goed: dit is afval van een champignonkwekerij en uitermate geschikt voor de tuin.”

“In dit seizoen is het belangrijk om het gazon te verticuteren (verwijderen van dood gras en mos, red.) en vervolgens in te zaaien met graszaad en daarbovenop een laagje compost.”

Struiken
Ook struiken en heesters snoeien hoort op het to-do-lijstje. “Dat kun je het beste in het voorjaar doen. Als je dat in het najaar doet gaan ze de winter in met open wonden. Dat maakt ze dus kwetsbaar. Dus zet nu vooral de snoeischaar in bijvoorbeeld rozen, hortensia’s en vlinderstruiken.”

“Als mensen heesters en struiken willen verplanten kunnen ze daarmee in de lente aan de slag. En niet te vergeten: onkruid verwijderen in de tuin. Zodra de zon weer vaker verschijnt, laat het onkruid zich ook weer zien.

“Tot slot kan het blad nu van het gazon weggehaald worden, om te voorkomen dat delen minder zonlicht krijgen. Daardoor ontstaan bruine plekken in het gras.”

En wat kunnen mensen die graag groen- en bloemenpracht in de tuin willen hebben het beste planten? “Taxus- en beukenhagen moeten deze maand nog geplant worden. Echte voorjaarsbloemen zijn bijvoorbeeld de stermagnolia en forsythia. Maar ook de blauwe druif en dahlia zijn mooi in dit jaargetijde.”

Terras
Iedereen wil dat het terras er in de lente en zomer tiptop bijligt. Veel mensen gaan dan ook de bestrating ontdoen van onkruid en de groenaanslag verwijderen. “Voor het verwijderen van groene aanslag moet je absoluut geen hogedrukspuit gebruiken. Want de oppervlakte ruwt daardoor op, waardoor de groene aanslag sneller terugkomt.”

Planten scheuren
“Na een tijdje kunnen vaste planten minder mooi worden. Door deze te scheuren en de jonge, buitenste delen terug te zetten kun je planten vermeerderen. Dit houdt de planten jong en vitaal. Let op: dit werkt alleen als je planten met genoeg wortels uit elkaar trekt. In de lente hebben zuurminnende planten zin aan turf, dus strooi dat lekker rond bijvoorbeeld rododendrons.”

“Mochten mensen er niet uitkomen, dan kunnen ze altijd bij Mecklenfeld terecht. Naast aanleg van tuinen houden wij ons bezig met onderhoud.” Zie ook de website.