‘Je geeft mensen hun zelfvertrouwen terug’

Wesley Perik van Dental Twente in Almelo bij de behandelstoel

ALMELO / WIERDEN – Wesley Perik uit Wierden is sinds kort behandelaar bij Dental Twente Tandtechnisch Laboratorium in Almelo. Dat betekent dat hij eigenlijk van A tot Z alles regelt: mensen behandelen en het maken van de protheses. “Het leukste hieraan is dat ik mensen mag behandelen en echt aan de stoel mag staan. Een praatje maken met onze bezoekers vind ik geweldig, en dat is ook belangrijk voor hen. Het is mooi werk, waarbij je mensen hun zelfvertrouwen teruggeeft, want de tanden zijn weer in orde en ze kunnen weer gewoon glimlachen.”

Wesley heeft twee jaar meegelopen met vorige behandelaar Johan Stopel en de benodigde ervaring opgedaan. “Ik mag nu echt aan de stoel staan, mensen behandelen en een praatje maken. Dat vind ik hartstikke leuk. En het is mooi om te doen, want je geeft mensen hun zelfvertrouwen terug doordat de tanden in orde zijn en ze weer gewoon kunnen glimlachen”, vertelt hij trots.

Wesley is in maart 2012 begonnen als leerling-tandtechnicus bij Dental Twente. “Een vriendin wees me op de vacature hier en ik heb gesolliciteerd. Hiervoor werkte ik in de bouw, maar vanwege rugproblemen moest ik op zoek naar een andere carrière. En dit leek me wel wat. Om goed kennis te maken met dit beroep heb ik eerst een week meegelopen om dit kijken of de carrièreswitch een goede stap zou zijn. Het beviel me uitstekend, want je gaat om met mensen en ik werk in een leuk team. Inmiddels heb ik de benodigde opleidingen afgerond. Het diploma tandtechnicus (KPT) heb ik in 2018 behaald, waardoor ik als behandelaar aan de slag kan. De werkzaamheden zijn afwisselend: je doet eigenlijk alles, van het behandelen tot het zelf maken van protheses. Ik mag iets met de handen maken en met mensen bezig zijn.”

Sneller
Dental Twente is een laboratorium dat in 1985 in Tubbergen is opgezet door Marco van Straaten en Johan Stopel. Omdat het bedrijf uit zijn jasje groeide is het in 1988 verhuisd naar Almelo. Daar is het bedrijf uitgegroeid tot een laboratorium met zes werknemers. “De tandheelkunde ontwikkelt zich steeds meer in specialisaties, dit geldt ook voor prothese-werkzaamheden (gebit, red.). Al een paar jaar zijn we werkzaam als Klinisch Prothesetechnicus (KPT’er). Op deze manier kunnen mensen bij ons rechtstreeks een afspraak maken om een kunstgebit te laten aanmeten. Dit gaat dan sneller dan normaal omdat er dan geen tandarts tussen zit als contactpersoon. We maken een kunstgebit naar de wens van de patiënt.”

Problemen bij dragen kunstgebit
In Nederland dragen ongeveer 2.5 miljoen mensen een kunstgebit. “Veel van hen ondervinden hierbij grote of kleine problemen. Een veelvoorkomende klacht is een loszittende onderprothese. De oplossing hiervoor is een prothese op implantaten (klikgebit). Daar helpen wij de mensen graag bij. Het wordt in de meeste gevallen vergoed.”

“Mensen denken ten onrechte dat de gebitsprothese in het nieuwe zorgstelsel niet meer wordt vergoed, maar dat is niet waar de kosten worden voor 75% vergoed. Een aanvullende verzekering kan de overige 25% vergoeden.”

Vakkundig
Het maken van een kunstgebit vergt de nodige tijd. “Mensen komen eerst hier voor zes afspraken van een half uur. Vervolgens gaan wij aan de slag: met het maken van een kunstgebit zelf ben je wel een dag bezig.” Dat wordt door de medewerkers van Dental Twente natuurlijk vakkundig gedaan. “Evenals het aanmeten van een frame of een partiele prothese en het opvullen van een bestaand kunstgebit en dergelijke. Ook kunnen mensen hier rechtstreeks terecht voor reparaties, deze zijn dan binnen twee uur klaar.”

Meer dan 25 jaar
Dental Twente is gevestigd aan de Brugstraat 1A in Almelo. Onder het motto ‘al meer dan 25 jaar kieskeurig’ houdt het bedrijf zich bezig met tandheelkunde. Het is een branche die volop in ontwikkeling is en zich toespitst op steeds meer specialisaties. Dat geldt ook voor werkzaamheden als het gaat om tandprotheses.

Meer informatie
Mensen die graag meer informatie willen kunnen contact opnemen via 0546-82 21 11 of vrijblijvend binnenlopen. Houd hierbij wel rekening met de richtlijnen van het RIVM die Dental Twente in deze coronatijd hanteert.