‘Je kan iets betekenen voor anderen’

Vrijwilliger Karin Rudzik staat het liefst achter de kassa bij kringloopwinkel 2Switch in Wierden.

WIERDEN – Karin Rudzik (56) werkt sinds november 2019 met veel plezier als vrijwilliger bij kringloopwinkel 2Switch in Wierden. “Ik had een zware burn-out met depressie, maar wilde toch weer graag aan de slag en van het UWV moest dat ook. Het leek me handig om iets te gaan doen en een beetje onder de mensen te zijn. Op een gegeven moment moet je weer verder. Zo ben ik hier terechtgekomen.” En daar heeft Karin geen spijt van gehad. “Je bent met mensen bezig, dat vind ik heel leuk, want daar houd ik van.”

Ze heeft verschillende taken, maar er is één ding dat ze het liefste doet. “Achter de kassa staan is geweldig. Gelukkig mag dat ook regelmatig, daar ben ik heel blij mee. Het mooiste van dit vrijwilligerswerk is dat je nuttig bezig bent en mensen kan helpen. En je maakt contact met veel verschillende mensen. Dat vind ik heel prettig, dit maakt het werk leuk. Het is mooi om gewoon weer onder de mensen te zijn. Daarnaast zijn de werkzaamheden afwisselend: naast de kassa heb ik ook taken als huisraad uitzoeken, prijzen, invakken van de goederen en kleine huishoudelijke taken.

Karin raadt iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen. “Dit is voor iedereen een absolute aanrader. Volgens mij is het ontzettend gezond om sociale contacten op te doen en met mensen bezig te zijn.”

Het werk bij 2Switch bevalt haar erg goed. “Het is een hele mooie en goed gestructureerde Kringloopwinkel. Degenen die mij onder hun hoede hebben genomen zijn erg begaan. Hier heb ik geleerd om het leven weer een beetje op te pakken en me blijven te ontwikkelen. De eerste dag dat ik hier een stap over drempel zette was ik een wrak. Nu gaat het gaandeweg steeds beter onder meer door dit vrijwilligerswerk. Heel langzaam ben ik weer uit de ellende aan het komen. Daar heeft dit vrijwilligerswerk zeker aan bijgedragen. De mensen zijn superaardig en ik krijg goede begeleiding. De positiviteit heeft hier de overhand. En het is fantastisch dat het werk in deze coronatijd ook door kan gaan. Dat je niet alleen maar thuis zit, maar nuttig bent en nog iets voor mensen kan betekenen.”

Ook vrijwilligerswerk doen?
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op de website WierdenDoet! van Stichting De Welle. Daar zijn alle vrijwilligersvacatures te vinden en je kunt je inschrijven als vrijwilliger. Ook is hier handige informatie te vinden.