Column: ‘Wat was ik graag zelf opgestapt!’

Euromunten op een spiegel.

Wat staat het allemaal mooi omschreven op de voorpagina van de allerlaatste De Driehoek: de krant wordt geïntegreerd, lezers blijven gewoon op de hoogte van het lokale nieuws en er komt een nauw samenwerkingsverband. Vanuit DPG Media gezien is het goed nieuws. Maar nu even de andere kant van het verhaal.

Voor de laatste keer heb ik deze mooie weekkrant gemaakt voor inwoners van de gemeente Wierden. Daarbij heb ik meerdere rollen vervuld:  redacteur, eindredacteur, contentcoördinator en de laatste tijd ook indeler. Daarvoor sloot ik de krant om 11.00 uur af en werd dit door de opmaakafdeling in Rotterdam verder geregeld. Maar ja, die afdeling is verdwenen en het indelen van de kranten werd op het bordje van contentcoördinatoren gelegd.  En dat in mijn eigen tijd (dus: onbetaald), want DPG Media ziet het als regulier onderdeel van het werk. Je moet er alleen wel de hele maandag voor thuisblijven en bereikbaar zijn, voor het geval er iets is met de advertenties. Prima als je een vaste baan hebt, maar niet als freelancer. Want als freelancer is dat dus tijd die ik ook had kunnen besteden aan het werven van nieuwe klanten. DPG Media heeft overigens in 2020 een recordwinst geboekt: netto 178 miljoen euro.

Laat me even wat duidelijk maken: als deze krant niet zou stoppen, was ik zelf opgestapt, iets wat ik maar wat graag wilde doen. Dat was ik al van plan, daarom ben ik ook al een tijdje aan het solliciteren. Waarom? Vanwege de manier waarop DPG Media omgaat met freelancers. En dat werd er de laatste tijd niet beter op. Telkens meer taken, maar wel voor hetzelfde geld. Het heeft bij mij voor veel stress gezorgd, waardoor ik hier niet meer zo gelukkig van wordt. En dat is het me bij lange na niet waard. Het is niet voor niks dat freelance journalist Britt van Uem (Tubantia) en freelance fotojournalist Ruud Rogier (Brabants Dagblad) een rechtszaak hebben aangespannen tegen DPG Media voor een eerlijke vergoeding (‘Rechter geeft freelance journalisten recht op 50 procent hogere vergoeding’, NOS 1 november 2019). En onlangs is dit naar buiten gekomen: ‘Tarieven bij enkele DPG-tijdschriften omlaag’ (Villamedia, 26 maart 2021).

Met veel plezier heb ik bijna vier jaar deze krant gemaakt voor alle inwoners. Daarbij heb ik veel mensen mogen interviewen. Vol enthousiasme hebben zij verteld over hun vereniging, hobby, wat zij belangrijk vinden, activiteit of evenement. Geweldig om al deze mensen te spreken, bedankt voor jullie medewerking en mooie verhalen! Daarnaast dank aan iedereen die artikelen en foto’s heeft opgestuurd, dat heb ik erg gewaardeerd. Jullie maakten dit werk wél mooi. Ik heb ervan genoten om deze krant te maken voor jou als lezer.